2018-10-22 12:10:18• hírek • Szatmár.ro

OKOS Település díjban részesítették Szatmárnémetit az XVII. MIÉRT Akadémián

A XVII. MIÉRT Akadémiára idén október 19. és 21. között került sor Püspökfürdőn. Az Okos település – okos Erdély témák köré szerveződő rendezvénysorozaton díjazták a szakterületen jeleskedő önkormányzatokat és kezdeményezéseket.

A megnyitón Cseke Attila szenátor, Szabó József, Bihar Megye Tanácsának megyemenedzsere, a MIÉRT korábbi elnöke és Tőtős Áron főszervező, a MIÉRT ügyvezető alelnöke beszéltek. Záróakkordként Szatmárnémeti önkormányzatát és Kereskényi Gábor polgármestert díjazták kiemelkedő munkájáért.

 

Az Okos települések díj nyertesét 30 jelölt közül választotta ki a szakértő zsűri. Ezen szempontok alapján állapították meg a díjra érdemest:

 

- elég gyorsan, elég látható és az ott élők életére hatással lévő intézkedéseket hoztak,

- alapvetően a városi ökormányzat játszik nagy szerepet a változásban és nem egy külső nagy cég, vagy esetleg a klaszterek, más külső szereplők indították be ezt a folyamatot

- kisebb város, mint a többi, sokkal kevesebb ráfordítható anyagi és humán erőforrással, mely alapból egy periferikus földrajzi helyzetben van és ahol sokkal komolyabb társadalmi, gazdasági, infrastrukturális problémák vannak, mint a többi városban. Ennek ellenére, az okos megoldásoknak is figyelmet szentel.

 

Amiért Szatmárnémetit díjazták:

 

Szatmárnémeti önkormányzatát és Kereskényi Gábor polgármestert figyelemre méltó munkájáért emelték a dobogó legmagasabb fokára. Egy integrált smart rendszert fejlesztettek ki, melyben a city app és a leendő smart megoldások együtt dolgoznak, 2019-ben pedig számos digitális szolgáltatás lesz elérhető ezen keresztül a szatmári lakosok számára.

 

A díjat Szatmárnémeti polgármesteri hivatal nevében a polgármesteri kabinet munkatársa, Muresán István vette át.

 

 

Önkormányzatok képviselői, az okos települések területén remekelő vállalkozások, projektek vezetői ismertették projektjeiket, eredményeiket szombaton. Kereskényi Gábor, Városimázs és City Branding témában, közösen Oláh Emese kolozsvári és Tóth-Birtalan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármesterekkel tartott előadást - nyilt beszélgetést.

 

Szatmárnámeti polgármestere elmondta, városát mindig összehasonlítják Kolozsvárral, de eltérők a két település adottságai, ráadásul úgy kapta kézhez a települést, mint egy „lerobbant éttermet”. A probléma, emelte ki, hogy égetőbb kérdésekre kellene tudni pályázniuk, de a lehetőségek korlátozottak.

 

 

Butka Gergő, Szatmárnémeti tanácsosa előadásában kiemelte: egy okos város építésénél három fő szempontot kell figyelembe venni. Elsőként az adott hivatal belső rendszerét, másodikként egy „city app” kidolgozását, amely minden állampolgár számára elérhető és frissíthető, harmadikként pedig az állampolgárok és a hivatal összekapcsolását. Egy-egy smart ötlet megvalósításához elengedhetetlen a település és az adott hivatal reális szükségleteinek és lehetőségeinek a felmérése, a lakosok felkészítése és az EU-s támogatások lehívása – fogalmazott a tanácsos.

 

A Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács 6 delegáltja is részt vett az eseményen, mely sok érdekes, friss, megfontolandó információval járult hozzá a tudásukhoz és könnyíti meg a jövőbeli munkájukat. A delegátus tagjai: Muresán István, Muresán Tímea, Tóth Ádám, Antal Roland, Egri Anett, Nagy-Tóth Márk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: